Bosna i Hercegovina danas je dobila svoj prvi Trening centar za rad na visini, koji je kompanija VIP Design otvorila u Sarajevu na adresi Halilovići 47.

Ovaj centar biće od velikog značaja za sve radnike koji obavljaju bilo kakve poslove na visinama, a koji će u centru proći kroz adekvatnu obuku za rad na stubovima, konstrukcijama, rad na užetu, rad na visećim platformama ili rad na dizalicama i u korpama.

Damir Hadžimujić, instruktor za rad na visini, kazao je za Klix da će se u ovom centru sve raditi u skladu s evropskim standardima.

– Ljudi će ovde imati obuku koju mogu dobiti bilo gde u svetu i moći će se sertifikovati za rad na visinima, kao što to rade radnici u Amsterdamu, Berlinu i u bilo kojem drugom evropskom gradu – kazao je Hadžimujić.

Nakon što je u FBiH usvojen novi Zakon o zaštiti na radu, Hadžimujić govori da će u skladu s njim uskoro morati da budu doneta i podzakonska akta koja će definisati rad na visini.

– S obzirom da kod nas ovakva vrsta rada nije detaljno definisana, BiH će morati da preuzme standarde Evropske unije koji će povećati svest o rizicima rada na visini, ali i uzrokovati smanjenje broja povreda i smrtnih slučajeva usled ovih radova kojih danas u BiH imamo priličan broj – dodao je Hadžimujić.

Svi nastavni programi u Trening centru su usklađeni sa standardima EU i sa programima Međunarodne asocijacije za rad na visini (IRATA). Otvorenjem ovog centra praktično se uvode EU standardi i sigurnosne procedure u radu na visini u BiH.

http://2017.aurea.ekapija.ha.rs/news/3060651/vip-design-otvorio-prvi-trening-centar-za-obuku-za-rad-na-visini